2016’nın Acayip Gişe Tablosu, İyice Şekillenmeye Başladı, Daha Acayiplik Niye Olmasın?


184
343 shares, 184 points

Çok açıkça söyleyelim: 2016’nın gişe hasılatı yarışı beklediğimiz gibi gitmiyor. Bir yandan, evet, bazı filmler olması gerektiği yerdeler. Ancak bazı şeyler de hiç beklentilerin istikametinde ilerlemediler. An itibariyle, senenin gişede etki bırakması beklenen hemen hemen tüm filmleri sıralarını savdılar. Son yiğitlerden Doctor Strange ömrünü bitirmek üzere, Fantastic Beasts’in cürmü belli oldu, Moana’dan son haber bekleniyor. Bir Rogue One kaldı, bir de küçük bir ihtimal Assassin’s Creed artık.

Peki şu an vaziyet ne? An itibariyle 2016’nın en çok gişe hasılatı elde eden 10 filmi şu şekilde listeleniyor:

  • Mei Ren Yu – 553.8M$
  • Doctor Strange – 617.7M$
  • Suicide Squad – 745.6M$
  • Deadpool – 782.6M$
  • Batman v. Superman: Dawn of Justice – 873.3M$
  • The Secret Life of Pets – 874.3M$
  • The Jungle Book – 966.5M$
  • Zootopia – 1,023.8B$
  • Finding Dory – 1,026.9B$
  • Captain America: Civil War – 1,153.3B$

Fantastic Beasts geçtiğimiz gün 500 milyon dolar barajını geçti uluslararası gişede. Uzmanlar şu an itibariyle filmin ömrünü 700-750 milyon dolar civarında tamamlayacağını düşünüyorlar. Gidişat bize de öyle olacak izlenimini veriyor. Doctor Strange’in dumanı çokça tükendiğinden, kendisini kısa sürede onuncu sırada görme ihtimalimiz yüksek. Moana ve Rogue One yüzde yüz ihtimalle tepedeki büyük Disney dörtlüsünü altılayacağından, Strange’in dışarıda kalması çok da abes olmayabilir şu an.

Ve bütün bunlar çok garip. Öncelikle, Disney’nin bir sene içerisinde üst üste bu kadar hit animasyon çıkartması normal değil. Jungle Book’u da animasyon sayarak konuşuyoruz, bir senede dört tokat gibi animasyon neyin nesidir? Gerçekten, her biri de pırlanta gibi filmler. En azından, Moana konusunda başkalarının sözüne güvenerek konuşuyoruz. Dory, Jungle Book, hele de Zootopia…

Thunderbird_Fantastic_Beasts_CC_Trailer_WM

Ama tek gariplik de bu değil. Dawn of Justice şu an Secret Life of Pets’in altında duruyor. Gerçekten. Bu ikisi için de devasa bir saçmalık. Dünya tarihinin en popüler iki süper kahramanı aynı filmde buluştular ve Toy Story’nin kedili versiyonuna geçildiler. Deadpool’un başarısı da tek kelimeyle muazzam. Bunlar, normal Hollywood normları içerisinde gelişen şaşkınlıklar. Bir de işin beynelmilel tarafı var.

Şu an listenin onuncu sırasında olan Mei Ren Yu, yani uluslararası ismiyle The Mermaid, neredeyse tamamen Çin gişesiyle orada. Zaten bir Çin menşeli film. Orta Krallık’ın sinema sektörüne bu sene vurduğu ve gelecek senelerde de vurmaya devam edeceği tokatın tek de ispatı bu değil üstelik. Warcraft, anavatanı Amerika’da sadece 47 MİLYON DOLAR gişe yapmasına rağmen, çok büyük oranda Çin gişesiyle bu senenin en çok izlenen 20 filmi listesinde; ve seneyi de orada kapatacak muhtemelen. Bu çok, çok büyük bir paradigma değişikliği. Etkisi ilk defa bu sene hissedildi, ama son olmayacağı kesin gibi.

Bu tablonun sene sonuna kadar değişme ihtimali, normal şartlarda, Rogue One ve Moana haricinde düşük. Ancak, bu sene o kadar garip ki; ağzımızı açıp bir tahmin yapabilmemiz de mümkün değil. Artık sahne yavaş yavaş Oscar filmlerine kaldı; ancak bu 2016’nın finaline bir de sol kulvardan American Sniper-vari bir depar atıp koşan bir Passengers yakışır mı? Yakışır. Artık bizim net olarak söyleyebileceğimiz hiçbir şey yok. Şu senenin finalinde, Rogue One gişede üç lira hasılat yapıp dönse bile şaşırmayacağız. Siz?


Paylaşmak ister misiniz?

184
343 shares, 184 points

0 Comments

Yorum Yazın