Sebze seçerken bunlara dikkat ediyor musunuz?


136
187 shares, 136 points

Alışverişe çıktığınızda nasıl sebze seçilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Bu detaylar işinize yarayacak. Ayrıntılar haberde…

Sebzeler, yüksek oranda lif ve düşük kalori içermesi, mineral ve vitamin deposu olup antioksidan özellikleri ile kan şekeri ve kolesterolü dengelemede, bağışıklık sistemini güçlendirip, özellikle vücuttaki kanserli hücrelerle mücadelede etkili rol oynamaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler daha çok posa yönünden zengindir, bu sebeple mide ve bağırsak hareketlerini düzenlemektedirler.

Sebzeleri pişirmeden önce doğramadan çok iyi yıkayıp, temizlemeli, ayıklayıp sebzenin türüne göre dışı kazınmalı veya üst yaprakları atılmalıdır. Fasulye ve bezelye benzeri sebzeler küflenmiş, yumuşayıp özelliğini kaybetmiş tanelerinden arındırılmalıdır.

Az sulu, pişme sürelerine uyarak pişirmeli, önce çeşni ve salça türü malzemeler yeterince piştikten sonra sebzeler tencereye atılmalıdır.

Manava veya semt pazarına alışverişe çıktığınızda nasıl sebze seçilmesi gerektiğini şöyle sıraladık:

Domates: Ağır, sulu, kabuğu ince, yazın güneşte olgunlaşmış ve doğru toplanmış olmalıdır. Domatesin sap kısmının çevresinde belirgin dairesel çizgiler görülmelidir.

Karnabahar: Yapraklı olarak alın. Temizlenmiş, yapraklarından ayrılmış olanı tercih etmeyin. Üzerinde leke olmaması önemlidir.

Lahana: İki elimize alıp hafifçe sıktığınızda esnememeli, yapraklarının sıkı, ağır ve yaprakları çok açık yeşil olmalıdır.

Kabak: Dışının canlı ve pürüzsüz, dokunduğunuzda hafif sert olmalıdır. İki elinizle tutup ortadan kıracakmış gibi yaptığınızda büküleni almayın.

Patlıcan: Koyu renkte olmalı, biraz sıkıp parmağınızı sürttüğünüzde boyası çıkmamalıdır. İnce kabuklu ve hafif sert olmalıdır.

Havuç: Yumuşamamış ve çatlamamış olanı tercih edin. Çok iri olanlar lezzetini kaybetmiştir, orta irilik en idealidir.

Kereviz: Renginin parlak olmamasına dikkat edin. Çatlaklar oluşmamış, sap ve yaprakları diriliğini kaybetmemiş olmalıdır.

Patates: Öncelikle filizlenmemiş, siyah noktaların oluşmamış ve nemlenmiş olmamasına dikkat edin.

Pırasa: Sapı ve yaprakları parlak, taze ve sert olanı tercih edin.

Ispanak: İnce ve kısa saplı, yaprakları buruşmamış, canlı renkte olanları seçin.

Brokoli: Sapları temiz, parlak, tamamı sert ve lekesiz olanı alınmalıdır.

Bezelye: Kabukları sert ve pürüzsüz olanı tercih edin. Rengi canlı ve yeşil olmalıdır.

Bamya: Çorba veya kızartmasını yapacaksanız irisini, etli veya zeytinyağlı pişirecekseniz mutlaka küçük, lekesiz, hafif sert olanı seçmelisiniz.

Marul: Renkleri canlı ve yeşil olmalı. Göbek veya kıvırcıkta alsanız beyaz yerlerini sıkınca çıtırdamalıdır.

sebze 1


Paylaşmak ister misiniz?

136
187 shares, 136 points

One Comment

Yorum Yazın