Modern Kalabalıkların Düşmanı Kafka’dan İlham Alınarak Yapılmış Kısa Animasyonlar


183
281 shares, 183 points

Kimine göre Dostoyevski’nin hiçbir zaman tanışamadığı yalnız çocuğu kimine göre kalabalıkların düşmanı yalnız bir adam. Dava, Dönüşüm, Şato ve Yargı kitaplarıyla hem insanın toplumdaki yalnızlığına hem distopik evrenlerde iki yüzlülüğüne dem vurmuş başarılı bir yazar olarak biliniyor.

Kafka yaşarken Milena adındaki mektuplaştığı birine de aşıktı. Bazı kaynaklar onun bakir ve büyük bir aşk özlemiyle öldüğünü söyler. Birçok sanatçının da ilham kaynağı olan Kafka’nın ünü öldükten sonra yayıldı. Dünya’nın birçok yerinden sanatçının Kafka’ya saygısı bir hayli fazla. İşte o sanatçılardan bazıları Kafka’nın anısına bazı kısa animasyonlar yapmışlar.

Kafka’ya dair

kafka5
Toplumun iki yüzlülüğne sürekli olarak dem vuran Kafka, böceğe dönüşen karakteri Gregor Samsa ile bunu en iyi yansıtmış yazarlardan biri. İnsanın kendi ailesi de olsa bizler değiştiğimizde toplumun tutumunu gözler önüne seriyordu. Toplumun kendisinden bıkmış, mutsuzum diye bağıramadığı için yazılarına döken Kafka birçok kesimin yıllar sonra düşüncelerini teyit eder biçimdeydi. Bu da kaosu seven ve modern topluma baş kaldıran insanların kafasında küçük bir kıvılcım uyandırıyordu.

Azınlık edebiyat gruplarının ortak dili oldu, o olmadı ama bıraktığı dil kaosvari edebiyatı da körükledi

Franz-Kafka-resim

Gilles Deleuze ve Felix Guattari, adlı iki saatçı Kafka’nın aslında uluslararası bir yazar olduğunu ve dünya çapında azınlık gruplarla dayanışma içinde olan bir edebiyat dili olduğunu düşünüyorlardı. Bu dili sadece Kafka’nın kitaplarını anlayabilenler kullanabilirdi.

sinemada-kafka-etkisi-filmloverss-720x400

Fakat Kafka buna rağmen gizli kalamamış birçok ülkeden yazara ilham kaynağı olmuştur. Bunlara örnek olarak; Borges, Murakami, Marquez ve Nabokov’u verebiliriz.

istanbulda-kafka-ruzgari1

Kısa zamanda ünü Çek Cumhuriyeti’nden tüm dünyaya taşan yazarımızın eserleri animasyon yapımcılarına kadar ulaştı. Yapımcılar Kafka’nın başka zihinlerdeki yansımalarını bizlere gösterebilmek için kısa animasyonlar hazırladılar.

donusum-franz-kafka-22

Franz Kafka de Piort Dumala

Franz Kafka de Piort Dumala from Bastante Animados on Vimeo.

Dokusal ve yıkıcı bir animasyon örneği olarak karşımıza çıkan bu eser, Polonya’lı animasyoncu Piort Dumala’nın yazarın günlüklerinde anlattığı rutin hayatını bizlere sunuyor. Animasyon 1997’de yayınlandı.

Dava – The Trial: Before The Law


Alexander Alexeieff ve Claire Parker oluşan Rus-Amerikan ortaklığından oluşturulan bu animasyon 1963’de Kafka’nın unutulmaz öykülerinden olan ‘Dava’dan uyarlandı. Yönetmenliğini Orson Welles’in yaptığı film için bizzat sipariş edilen animasyon çok beğenilmişti.

Bay Samsa’nın Dönüşümü – The Metamorphosis of Mr. Samsa


İsminden de anlayacağınız gibi yazarın en ünlü öyküsü Dönüşüm’den uyarlanılan bu animasyon 1977’de yayınlandı. Animasyonda ana hat Kafka’nın gizemli kelimelerinin resmedilmesinden geçiyordu.

Köy Doktoru – Ein Landarzt

Franz Kafka – A Country Doctor (kısa film – türkçe altyazı) from feylesof on Vimeo.

Koji Yamura’nın yaptığı bu animasyon 2007’de yapıldı. Animasyon, Kafka’nın Köy Doktoru adlı öyküsünden uyarlanarak Japonca konuşmalarla desteklenildi. Yapımcılar animasyonu şöyle özetliyor:
“Nereden geldiği belli olmayan ve bu yüzden de aşılamayan bir kaygı duygusu ve utanç; sonsuz bir zorluk ve her adımda artan engellenme hissi…”

Son olarak: Peter Kruper’den kısa bir yorumlama


Dönüşüme bir başka inceleme de aynı abimizden şu videoda mevcut

Kaynak : 1


Paylaşmak ister misiniz?

183
281 shares, 183 points

0 Comments

Yorum Yazın